The Eye #6 1986

----------------

Good evening, we´re Breaking fucking Circus!

Intervju med Breaking Circus i Minneapolis 1986

Text: Dan Gannon

BLAAM!! Så lät det nyårsafton 1985. Om man säger att det var ett jävla ös, kanske ni förstår hur det var. Breaking Circus nästan sprängde taket med sin powerrock. Faktum är att det blev bårhuset för mig, men det är en helt annan historia...

Det har hänt en hel del sedan Breaking Circus bildades i augusti 1982. Men om vi tar det hela från början så bildade Steve Björklund gruppen sedan hans band Strike Under hade splittrats 1981. Mars 83 hade Breaking Circus sin första konsert och hösten 84 turnerade de för första gången. Det var på östkusten och i bandet spelade Bruce Lange bas och Steves brorsa Chris gitarr (spelar även i Bloodsport). En trummaskin stod för trummandet. Denna turné är ännu idag deras enda turné.

När de kom hem gick de in i studion och spelade in Epn ”A Very Long Fuse” på Homestead Records. På skivan fick de hjälp av några Chicagopolare; Jeff Pezzatti från Naked Raygun och Santiago Durango från Big Black. Men Epn sålde inget vidare och efter diverse snurr hit och dit bestämde sig Steve för att lämna Chicago och flytta till Minneapolis där han träffade Brian Paulson och Tony Pucci. Steve och hans Breaking Circus hade från starten varit ett enda stort strul, men nu verkade det arta sig. På bas hoppade Pete Conway in (spelar även med Rifle Sport), och se där, en kvintett hade bildats. De fortsatte att använda trummaskin och spelade efter Puccis staccato eller principen no I won´t by a new hat.

Vi är nu framme vid 1986 och The Eye träffar Steve på en sliskig bar, downtown Minneapolis.

Eye: Är det inte jobbigt för er att Pete Conway även spelar med Rifle Sport?

Steve: Nej, inga problem, ena veckan spelar han med Rifle Sport och nästa med oss. Alla accepterar det. Vi känner att Pete behövs i båda banden.

Eye: Är Breaking Circus en utvidgning av ditt förra band Strike Under?

Steve: Nej, Strike Under var aldrig mitt band, det var mer som ett kollektiv. Om man ser tillbaka nu var Strike Under lite knasiga, vi hade jävligt mycket att ge men tog aldrig chansen. Men jag lärde mig mycket under der åren, främst att hela rockbranschen bara är bullshit! Men Breaking Circus är nog också som ett kollektiv, vi lyssnar på varandras idéer, vi super tillsammans och ja… men det är jag som håller i trådarna, någon måste väl fixa?

Eye: Låtskrivandet?

Steve: Well, jag har ungefär samma stil som Colin Newman i The Wire. Du tar musiken, texten och beaten och kör ihop allt i en matberedare. Sen drar man ut trådar och just där finns musiken, ja låten. Ta till exempel ”Marathon”, den handlar om terrorister, ”Precision” handlar om att knalla runt i Chicago och höra pistolskott. Men egentligen spelar det inte så stor roll, texterna är bara så som jag känner precis för stunden… Vi är fortfarande ett rockband, vi skriver poplåtar men använder rockens verktyg. Det var just detta som jag gillade med Wire, eller för all del även The Jam. Man tar gamla riff, lägger in lite eget och ut med det igen. Det är så vi jobbar, och förhoppningsvis fortsätter låtarna att bli bra.

Eye: Tänker ni turnera?

Steve: Yeah! Jag älskar att resa, du kommer till nya städer, du träffar typer som är så dumma så att det inte är sant och du ställs inför problem som du aldrig mer kommer att möta. Det var därför jag inte ville bo kvar i Chicago och försöka att… uhh…vad var det den där killen från The Jets som skrev på för MCA gjorde, you know, sitta i någon jävla studio med David Rikin i sex månader och sedan komma ut med en sån jävla skitskiva som MCA älskar, bläää! Det är inte kul. Spela live är kul. Det är också det enda som gör att du går framåt.

Eye: Tänkte du någonsin på att Minneapolis var bättre än Chicago musikaliskt sätt?

Steve: Well, yeah, det finns en schyst scen här och man får otrolig inspiration i hela staden. Ja, jag trivs här, men det är alldeles för mycket snack om att Minneapolis är the most happening music market i the whole world, baby… that´s gonna lead to bad things… Men visst finns det ett gäng bra band som The Whole Lotta Loves, The Mighty Mofos, Rifle Sport, Tangent och Lauging Stock bara för att nämna några. Men jag skulle inte flyttat hit om inte Brian och de andra bodde här.

Eye: Något att tillägga?

Steve: Vi är just nu jävligt bra. Om jag inte var med i Breaking Circus så skulle jag helt klart gå på alla deras spelningar och köpa alla skivor. Jag gillar det vi gör. Vi är inget skit som The Swans eller Psychic TV. Ja, we don´t try to trash the corpse of rock.

Sedan den här intervjun gjordes har Brian och Tony hoppat av och de han även skippat trummaskinen och istället plockat in Rifle Sports trummis Todd Trainer. Breaking Circus har också nyligen släppt LPn ”The Ice Machine” på Homestead Records.

Sedan plattan släpptes har även en fjärde medlem tillkommit; Paul Haraga på gitarr och orgel. The band is finally starting to kick in on one hell of snarly, whomp-ass groove.

When Breaking Circus does tour you´d better be prepared to hear some crunchin shit. You´d better be prepared to see a flattop sweat. You´d better be prepared for your friends, large and small genitaled alike, too see, vomit, drool and defecate in uncontrolled glee. YOU´D BETTER BE PREPARED.

Fotnot: Brian Paulson är idag en erkänd producent. Han har bland annat jobbat med Son Volt, Wilco och Beck.

-----------------

Tillbaka

-----------------

Hem

-----------------

© The Eye Production 2010