The Eye #4 1985

----------------

Fuzz Out with the Fuzztones!

Kassettintervju med Fuzztones

Text: Henrik Weston

De senaste två-tre åren har det kommit många nya bra rock n roll-band från USA. Förutom the kings of garage, the Fleshtones, så har band som Vipers, Chesterfield Kings och Plasticland sprängt våra trumhinnor. Det band som kanske fått mest beröm i New Yorks tidningar är Fuzztones. Fuzztones består av fyra snubbar och en kvinna.

Ledarna Rudi Protrudi och Deb O Nair kommer ursprungligen från ett bubbelgumband som hette Tina Peel. För tre år sen var Rudi och Deb på en vild fest. Där träffade de Michael Phillips, Michael jay och Elan Porinoy och de bestämde sig för att bilda ett tufft slammerpsychoband. The Fuzztones hade drabbat NYC. (Michael Phillips har nyligen ersatts av den smått galne Ira Elliot).

Fuzztones image är väldigt lik Cramps, båda banden använder sig av dödskallar, spindelväv och monster i allmänhet. Fuzztones satsar mycket på kläder och frisyrer och de vill att mannen på gatan ska se skillnaden på musiker och musiker.

Rudi: För oss är imagen lika viktig som musiken, R.E.M. till exempel, de låter bra men ser för taskiga ut. Vi satsar mycket på en vild scenshow och efter våra konserter är vi helt slut.

I början hade Fuzztones svårt att få spelningar, De enda spelningar som de fick var som förband år hard core-punkband, och det var först i mitten av 1983 som folk fick upp ögonen för Fuzztones. De beskriver sig själva som fem vilda, twistande skräprock n rollare med drag åt det psykedeliska. I deras repertoar ingår klassiker som ”The Witch”, ”Gotta Get Some” och ”Psychotic Reaction”.

Det är ofta Rudi som skriver bandets egna låtar. På den suveräna singeln ”Bad News Travels Fast” har Rudi fått hjälp av Michael Chandler från Outta Place.

Till skillnad mot Richard Lloyd tycker de att ”the New York rock scene of today” verkligen står på topp. Enligt Rudi har det aldrig hänt så mycket bra som det har gjort de senaste månaderna.

Rudi: Just nu finns det väldigt många bra band, fanzines, radioprogram och klubbar att spela på. Rock, punk, glam till och med rap och disco är stendött. 60-talet har erövrat hela östkusten.

1984 var ett bra år för undergroundrocken och då speciellt för Fuzztones. De tror att 1985 kommer att bli ännu bättre, ”Den kommersiella rocken är död. Folk upptäcker nu att det är den ruffiga rocken som är bäst”, säger Rudi och rapar. Fuzztones gillar att vara på turné:

Deb: Skrämma slag på barn och gamla tanter ute på landsbygden, det är kul!

Andra band som de gillar är: Trifles, Mosquitos, Pandoras, Lyres, Slickee Boys, Cheepskates och Lime Spiders (plus en massa andra band men det är svårt att höra vad de säger). De vill gärna få fram att de inte gillar band från Los Angeles typ Dream Syndicate.

Fuzztones är kul, Fuzztones är fest och vi får hoppas att de svänger förbi Sverige på sin stundande Europaturné. Annars får ni väl köpa singeln Bad News Travels Fast som är sjukt bra eller deras LP Lysergic Emanations som är helt okej (mini-LPn är mindre bra).

Några frågor till Deb:

Sist sedda film – Lust in the dust
Sist lästa bok – Hotel Transylvania
Favoritfärg – Purpur
Favoritmat – Mat som är purpurfärgad
Favoritdrog – Drugs that makes me see green and purple
Favoritdrink - ?????
Favoritsemester – Halloween
Ögonfärg – Purpur
Den bästa låt du hört – När Rudi kopplar på fuzzen
Den bästa Fuzztoneslåten: Alla
Favoritcig: Chesterfield King
Favorittidning: The Eye, the fucking best paper in the world!

-----------------

Tillbaka

-----------------

Hem

-----------------

© The Eye Production 2010