The Eye #2 1984

----------------

Richard Hell – Telefonintervju 1984

Text: Henrik Weston & Mårten Levin

The Eye har lyckats komma i kontakt med Richard Hell. Richard Hell spelade punkrock redan 1972 och är fortfarande produktiv som musiker men han sysslar inte enbart med musik utan han målar, skriver och har även medverkat i några filmer.

Som många andra New York-rockers kommer Richard Hell från landsbygden närmare bestämt från Kentucky. 1972 flyttade Hell till New York där han träffade Tom Verlaine och de bildade The Neon Boys. En tid senare kom Richard Lloyd med i bandet och namnet ändrades till Television.

Television är ett av dom verkliga kultbanden och när man pratar om rock från New York går det inte att undvika dessa gossar som så pass unga lyckades få ur sig så fantastisk musik. Men spänningarna mellan Hell och Verlaine blev för stora. Sommaren 1975 lämnar Hell Television och teamar upp med Johnny Thunders och Jerry Nolan som i samma veva lämnat New York Dolls. Tillsamman bildar dom The Heartbreakers. Efter några veckor kommer Walter Lure med i bandet. Men även i Heartbreakers blir spänningarna för stora och efter bara några månader lämnar Hell Heartbreakers för att satsa på en solokarriär.

Richard Hell sätter ihop kompbandet The Voidoids med Marc Bell (Marky Ramone) på trummor och Robert Quine på gitarr. 1977 får Richard Hell and the Voidoids skivkontrakt med Sire och släpper den legendariska LPn ”Blank Generation”, bandet åker över till England och är förband till Clash på 15 spelningar. Men Hell mister skivkontraktet och det blir tyst om honom. 1978 åker Hell åter över till England och spelar in den smått fantastiska singeln ”The Kid With the Replacable Head/I´m Your Man”, med Nick Lowe som producent. 1980 kommer Epn ”Time” med två låtar med The Neon Boys på baksidan inspelade 1973. Hell börjar nu spela in några filmer, tyvärr är filmerna för smala för att vi i Sverige ska få se dem, men vi som sett filmen ”The Smithereens” vet att Hell är en duktig och originell skådis och att filmerna visar en annan bild av New York än den vi är vana vid.

1982 kommer LPn ”Destiny Street” som visar tecken på förändringar inom hans musik. 1983 ger sig Hell ut på Europaturné då han bland annat besöker Stockholm och Kolingsborg. Jag och Micke Herrström var där och fick se en suverän konsert, rena infernot från början till slut; ”Blank Generation” levererades redan som tredje låt!

Okej Richard, dags för lite snack:

Eye: Hur ser framtiden ut för dig?

Hell: Jag har just kommit hem från New Orleans, jag var där nere och spelade lite med olika musiker, jag passade också på att gå in i en studio. Troligtvis blir det en LP som kommer i höst.

Eye: Wow, otroligt! Nåt namn?

Hell: Nej, ”In Exile” kanske…

Eye: Hur går det med skrivandet?

Hell: Jag blev klar med min nya bok för en vecka sedan.

Eye: Vad heter den?

Hell: Det vet jag inte.

Eye: Får vi se dig på vita duken igen?

Hell: Om två veckor åker jag till Las Vegas för att spela in en film om barn och enarmade banditer, men den kommer nog inte till Sverige.

Eye: Jag såg "Smithereens" här i Sverige, den var bra!

Hell: Jaa, jag hörde att den fick fina recensioner där borta.

Eye: Har du funderat på en ny Europaturné?

Hell: Jag vet inte när jag kommer över nästa gång med band, antagligen inte förrän nästa år, inte innan en ny skiva har kommit ut. Men jag var faktiskt i Paris i somras, men jag lämnade aldrig Paris gränser. Jag träffade Johnny (Thunders) och Stiv (Bators) och en massa andra lirare. Antagligen kommer jag åka själv till Europa någon gång i vår, jag är trött på New York nu, jag känner för att resa lite. Så jag kanske dyker upp, titta över din axel, jag kanske finns där.

Eye: Vad heter medlemmarna i The Voidoids för tillfället?

Hell: Just nu håller jag på att forma en ny grupp, jag har legat rätt lågt på senaste tiden, New Orleans-resan och spelandet där var mest en kul grej, men hör av dig framåt våren, då får du besked.

Eye: Okey, see you.

Hell: Yeah, see you too!

The Eye har även pratat med Georgie Demalsey (Stones hang around), Anita Pallenberg och Blue Fox men samtalen var så pass ointressanta att de inte passar sig i skrift. Numren har vi fått av Neon Leon som vi träffade på Ritz för en tid sedan. För er som inte känner till Neon Leon så är han musiker från New York som numera bor i Stockholm. Vi har även upprättat en kontakt med CBGB´s som lovat att hålla The Eye välinformerade om vad som händer inom undergroundrocken i New York.

Telefonsurr med CBGB´s.

Eye: Hejsan, det är från taggtrådstidningen The Eye.

CBGB´s: Hej hej.

Eye: Vad gör David Johansen nuförtiden?

CBGB´s: Han spelar på små klubbar, han lirade här för en månad sedan, det var en speciell kväll, många gamla stötar dök upp.

Eye: Och Tom Verlaine?

CBGB´s: Han bara glider omkring, spelar lite då och då, men han var här för någon vecka sedan och kollade läget.

Eye: Har du hört något om Iggy?

CBGB´s: Iggy är i studion och spelar in, jag vet inte vart, men det är visst med några okända lirare.

Eye: Är det sant! Kanon, underbart, kul att höra! Hur är det med Johnny Ramone, han åkte visst på pisk i ett slagsmål.

CBGB´s: Johnny är helt återställd nu, men han låg på sjukhus en tid, hade hjärnskada. Ramones ska faktiskt ha sin första konsert efter skadan här på CBGB´s och i slutet av maj går dom in i studion för att spela in en ny skiva.

Eye: Okey!

CBGB´s: Yeah, okey.

-----------------

Tillbaka

-----------------

Hem

-----------------

© The Eye Production 2010