The Eye #5 1985

----------------

Hüsker Dü – Intervju i Minneapolis 1985

Text: Dan Gannon

”We were just three guys who whore leather jackets and hung out in record stores”.

Sedan jag träffade Bob Mould och Grant Hart har de hunnit spela i England och övriga Europa och dessutom skrivit kontrakt med Warner Bros. Records. Hüsker Düs sångare/gitarrist och sångare/trummis är verkligen ute och rör på sig! En del tycker att Hüsker Dü sålt sig men det tycker inte jag. På Warner har Hüsker Dü blivit lovade total artistisk frihet. Ett problem med det gamla bolaget SST var att de inte hängde med när efterfrågan på Hüsker Düs plattor ökade, bolaget klarade helt enkelt inte av att leverera skivor till affärerna, vilket knappast lär upprepas av ett storbolag som Warner.

Men vi vrider tillbaka klockan några år. Det hela började när Bob och basisten Greg Norton hängde i en skivaffär som Grant jobbade i i Minneapolis. De delade samma intressen som plattor, Ramones, fler plattor, gick på samma konserter och hade tuffa skinnjackor. Det här var runt 1978-79 och de bestämde sig för att bilda ett band och den 30 mars 1979 hade Hüsker Dü sin första konsert.

Sedan de träffades i slutet av 1970-talet har killarna aldrig blickat bakåt. Hüsker Dü släppte sin första singel ”Statues” 1981 och sedan dess har bandet hunnit med sex fullängdare (varav en dubbel-Lp) och tre singlar. Allt detta på fyra år!

När Hüsker Dü startade sin karriär bestämde de sig för att lämna Minneapolis och turnera, de packade en van och gav sig iväg för att sprida sitt ”wall of noise rock `n` roll” över hela USA. De har blivit kompisar med sådana som Jelly Biafra från Dead Kennedys och Black Flag. Hüsker Dü har nu turnerat konstant i fyra år och ändå haft tid att starta det egna skivbolaget Reflex Records där de gett ut skivor med lokala förmågor som Ottos Chemical Lounge, Soul Asylum och Mansiezed Action. The Eye träffade Hüsker Dü några dagar innan de åkte på Europaturné. Pratstunden med Bob och Greg ägde rum på en diner downtown Minneapolis.

Eye: Nu när kritikerna applåderar er och ni börjar bli berömda, vad har ni för omedelbara mål och förhoppningar?

Bob: Vi vill fortsätta att ge ut kompromisslöst material och fortsätta med turnerandet. Vi tycker att man måste jobba hårt för att vara framgångsrik!

Eye: Vad är det som drivit er att ge ut så otroligt många skivor det senaste året? två singlar, två Lp och en dubbel-Lp.

Bob: Vi är ju musiker och inte politiker eller rockstjärnor. Vi skriver helt enkelt nya låtar hela tiden.

Grant: Jag stöder inte, eller bryr mig om något som jag inte gillar bara för att det ”råkar” vara inne just nu. Vi skriver inga låtar om det som för tillfället visas på TV-nyheterna bara för att få publicitet.

Eye: Vad satsar ni mest tid på, turnera eller repa?

Bob & Grant: TURNERA!

Bob: Men det är på många sätt samma sak. När vi spelar live så kan vi ju lätt slänga in en ny låt som vi vill testa. Eller så kan vi experimentera lite och ändra och så, på samma sätt som om vi repade för oss själva.

Grant: När vi turnerar så fixar vi allting själva; lastar bussen med grejer, kör bussen, bokar alla spelningar, ställer in ljudet och sköter all publicitet… allting! Men nu ska vi till Europa och då har vi fått en hel del hjälp av SST Records – vårt bolag som också sköter distributionen i Europa. Och vi har ju faktiskt flera spelningar i Sverige framför oss. Jag hoppas The Eyes läsare kommer! Spelningen i London ser vi fram emot, London är ju musikstaden nummer ett. Många amerikanska band är spända och nervösa inför Londondebuten, men inte vi!

Eye: Jag hatar att fråga detta, men vilka är era influenser?

Bob: Dave Pirner som sjunger i Soul Asylum, The Who, Stiff Little Fingers, ja en massa andra band.

Grant: Jaa, Elvis Presley och Beatles gillar jag. Jag kan svära på att Elvis fortfarande lever! Han bor på något lyxhotell och skrattar åt oss när vi firar årsdagen av hans död.

Eye: Några nya band från Minneapolis som ni vill rekommendera?

Bob & Grant: Process Blue, Ground Zero, Bad Trip och The Magnolias.

Eye: Några sista ord?

Bob: Jag vill önska energiska och uppfinningsrika band lycka till! Oavsett var de kommer ifrån.

-----------------

Efter att den här intervjun gjordes har Hüsker Dü alltså skrivit på för ett stort skivbolag. Efter fyra år på SST Records har bandet signerat ett kontrakt med Warner Bros. SST startades föresten av Black Flags gitarrist Greg Ginn. Rykten nämner en summa på 250 000 dollar bara för att skriva under!?

Bob Mould har som sagt många järn i elden, han har också producerat några av låtarna på en samlingsskiva som ges ut av Twin Tone Records; ”Big Hits Of Mid America, vol IV”, där bland annat Breaking Circus, Magnolias och Ottos Chemical Lounge medverkar. Plattan släpps i början av nästa år.

Hüsker Dü och The Replacements är de bästa banden från Minneapolis, ja från USA överhuvudtaget. Från att ha varit något av undergroundhjältar har banden blivit skivbolagens kelgrisar. Och självklart även The Eyes kelgrisar!

-----------------

Diskografi

Statues, sgl, 1981

Land Speed Records, Lp (live), ,1981

Everything Falls Apart, Lp, 1982

Metal Circus, Lp, 1983

8 Miles High, sgl, 1984

Zen Arcade, dubbel-Lp, 1984

New Day Rising, Lp, 1984

At All, sgl, 1985

Flip Your Wig, Lp, 1985

-----------------

Tillbaka

-----------------

Hem

-----------------

© The Eye Production 2010