The Eye #4 1985

----------------

Psychic TV

Brevväxling och intervju 1982-1985

Text: Jonas Almqvist

-----------------

”PTV has expanded in concept to become THE TEMPLE OF PSYCHIC YOUTH, a symbol of similar ideas and attitude combined in an anti church/cult that has no rules, no set responses and NO requirement to be consistent or fixed. Always flexible and contradictory, we try to catalyst individualism and self questioning, fight laziness and promote discipline”.

Brev 14 juni 1982

-----------------

Kylan hade nått Stockholm. Någon gång på förmiddagen försvann jag in på söders bakgator för att ta mig till Alexanda Hotell.

Monte Cazazza hade flugit in från USA kvällen innan, speciellt för Lädernunnans 5-års jubileum på Kolingsborg. Fyra år hade gått sedan sist. Monte tog emot mig i sitt mörka rum, visade mig sin gitarr och sin pärm med diabilder, även sin tomma kassettbox.

- Tullen i New York tog ut varenda kassett för att kolla om jag smugglade något. Sedan stoppade man tillbaka kassettfodralen i boxen, utan att sätta i kassetterna. Men jag ska se om inte Gen och jag kan göra i ordning något annat.

Monte och Genesis P Orridge är gamla kompisar, en vänskap som hållit i sedan de allra första TG-dagarna. Det var Monte som skapade Throbbing Gristles slagord ”Industrial music for industrial people.” Att detta i sin tur skulle ge upphov till uttrycket industrimusik kunde ingen ana.

I England härskade fåackordspunken. The Adverts hade en hit med ”One Chord Wonder”. TG var det enda egentliga alternativet. Lika utanför det etablerade musiklivet som punkarna, lika egensinniga och rebelliska som punkarna, men det man skapade var något helt eget.

När 70-talet tog slut, hade TG fyllt sin uppgift. Gen och fru Cosey hade sedan länge gått skilda vägar. Med tiden hade olika synsätt på nästa steg vuxit fram. Cris Carter och Cosey sökte sig mot det mer rytmiska. ”Discipline” visade vägen. Sleazy och Gen ville dra åt ett annat håll. Sleazy med sin bakgrund som en av trion Hipgnosis (som skapat de mest klassiska skivomslagen) drogs mer till bilden som uttrycksform. Gen likaså. Intresset för videos låg i sin linda och Gen och Sleazy hoppade på tåget. För i TG var det mixen av olika ljudkassetter som gällde. Det logiska steget vidare måste vara en mix av videos. Man skapade konceptet Psychic TV.

Psychic TV står för psykisk dvs paranormala förmågor. Att kunna se och uppleva det som ligger i det fördolda.

- Jag lämnade in min TV på lagning och den skulle vara klar efter en vecka. När jag kom tillbaka var den inte klar. Det skulle ta ytterligare en vecka, när jag kom åter var det samma visa igen. På natten till lördagen drömde jag att affären brann ned. Nästa eftermiddag kunde jag läsa i tidningen att den faktiskt hade brunnit ned, samma natt.

Synsk eller inte, det är upplevelser som denna som stärkt Gen i sin uppfattning. Att alla människor har någon form av psykisk förmåga, men att få accepterar det eller försöker träna upp detta sjätte sinne.

Liksom TG handlar Psychic TV mycket om att gå på djupet. Att söka svar på händelser och handlingar man inte kan ge en logisk förklaring på.

-----------------

”Aleister Crowley attracts and inspires me as a writer, Jean Paul Sartre did at school butter that was many dreams ago. Eh. Christianity truly is our enemy…”

Brev 23 januari 1983

-----------------

Kristendomen som moralens väktare. I språket kan vi hitta bevis. Ordet Gott, kommer ur det germanska ordet Got, som betyder Gud. Kristendomen som mätsticka för vad som är bra eller dåligt. Genom århundraden har de rest murar som Gen vill försöka rasera. Genom århundraden har de som inte accepterat kristendomens sanningar blivit betraktade som häxor och satanister.

Gen är ingen satanist. Erkänner man inte den kristna Guden kan man inte heller erkänna satan. Det är logiskt och det är enkelt. Alltför enkel för att de flesta ska kunna fatta det. Kolingsborg vägrade länge att boka PTV med hänvisning till att gen var satanist. Ursprunget var en artikel i Schlager. Gen trodde inte sina öron. Kanske är det ”världens ondskefullaste man” Aleister Crowley som spökar. Men det är inte Crowleys roll som sataniskt som inspirerar, utan en del av hans tankar. Att man kan uppnå det man vill genom koncentration och vilja. Att sexualiteten spelar en viktig roll. Att i ögonblicket förorgasmen koncentrera sig på det man verkligen vill uppnå. PTV skapade ”kärlekssigillen”. Att på ett papper fästa sin innersta önskan. Sedan fästa en droppe saliv, blod, sperma/slidvätska och ett könshår och låta detta torka till ett sigill. Ritualen skulle göras kl 23.00 den 23 i månaden.

-----------------

”We`ve sent out around 300 & had about 6 or so people doing sigils already. It´s really just taking everything sleazy & E put into TG a bit further and the confusion tool.”

Brev 23 januari 1983

-----------------

Ritualen som ett sätt att koncentrera sig. De indiska meditatörerna har sitt mantra, PTV sitt sigill. Det handlar om kärlek och kreativa förhoppningar, inte om svart ond magi.

- Magikernas första regel var att alla utövare av ond magi, drabbas tiofallt värre själva. Vi är inte intresserade av det. För oss handlar det om att organisera upp sitt liv. Inte strula omkring, utan bestämma sig för något och sedan försöka förverkliga det.

Vintern 83/84 försvinner Sleazy och Geoff Rushton ut PTV. Sleazy har tappat intresset och vill hellre ägna sig åt att göra promotionvideos åt Robert Plant. I Geoff har Sleazy fått en pojkvän och Sleazys hus har gjorts om ett manshus. Inga flickor tillåts. Inte ens Gens fru Paula och deras dotter Careese. Det blir droppen. Ett nästan tioårigt samarbete avbryts.

Monte har precis kommit tillbaks från New York och Reykjavik. På Island har Gen och Paul gift sig för andra gången. Den här gången på gammalt nordiskt hednavis. Förslaget kommer från en ung isländare som heter Hilmar Örn Hilmrasson, med förflutet i gruppen Theyr.

Gen och Paula gillar idén och paret vigs av Asaförsamlingens 60-årige ledare Sveinbjörn Beintensson. När Sveinbjörn under ceremonin frågar Gen om han vill säga något skakar Gen på huvudet. Ögonen är svullna av tårar. Ögonblicket är ett av de allra finaste i hans liv. Men gen är inte Asatroende, för honom är giftermålet en henisk antikristen gest. Dessutom har han nordiskt blod i ådrorna, men det är långt tillbaka.

Trots att Sleazy och Geoff lämnat gruppen fortsätter PTV med nya medlemmar. Förvirringen och det totala kriget ska fortsätta. Under 1984 spelar man in 5 LPs, till manager Terry Mclellans fasa. Det är inte kommersiellt klokt att släppa så många skivor under en kort period, men Gen söker inte det kommersiella.

Under våren 85 spelar man in en musik till en balett som sedermera visas i kabelkanalen Music Box. Våren är mycket hektisk. Paula ska föda sitt och Gens andra barn. Väntat datum är 23 april. Den 19 maj ska man stå på scen i London igen.

På Kolingsborg i Stockholm i december, återförenas Monte och Gen. Monte fortsätter med PTV till London och blir permanent medlem, liksom islänningen Hilmar Örn Hilmarsson som lämnat sin hemö för England. PTV går igenom en ny fas och efter många års hårt arbete, börjar Gen få utdelning. Han har fått en fin fru, en underbar dotter, en regelbunden om en liten lönecheck och spelningarna går bättre.

-----------------

”Thee stakes are much higher. No one has before researched into openness in what we are interested in…/…/.. we are as ever a discussion platform. We conduct research, apply observations and disseminate because it amuses us…/…/.. Sometimes quite unexpected & illogical things.../…/.. E have no illusions, E ask why, accept nothing, attempt to feel real, everyday of my life…/…/.. And when all is said and done, records are only bits of plastic with noise on, easily discarded. A means of propaganda, and a way to pass thee time. This world could be SO boring it´s important to make it more stimulating and interesting for ourselves and sometimes for others too.”

Brev 12 juni 1983

-----------------

Tillbaka

-----------------

Hem

-----------------

© The Eye Production 2010