The Eye #1 1984

----------------

Johnny Thunders med vänner på The Garage i Stockholm december 1983 (och lite snack med Billy Rath)

Text: Henrik Weston, Andreas Kemi & Håkan Landsberg

Först på scenen var det svenska bandet Capital Rockers med bland annat Krabban från det legendariska punkbandet Snutslakt. De spelade skränig glamrock och lite punk med fint ös, det vill säga lite grann som Hanoi Rocks, fast sämre.

Det var en massa folk på scenen den här kvällen, det var lite som att alla ville vara polare med Johnny T för en kväll. På scenen fanns bland andra Rosa Körberg (sång/gitarr), Billy Rath (bas) som spelat med Johnny T i Heartbreakers och även med Iggy Pop. Billy bor numera i Stockholm tillsammans med Rosa Körberg. Och där fanns Neon Leon från New York som bodde på Chelsea Hotel NYC i samma veva som Sid Vicious högg ihjäl Nancy Spungen. Och där fanns Gabbe från Madhouse. Båda på gitarr. Okej, idel ädel, öhh, inte adel i alla fall, men ett gäng rätt sköna rockrävar som spelade coola låtar som ”Pressure Drop”, ”Louie Louie”, ”Summertime Blues” och ”96 Tears”. Givetvis var det bra stämning och bra musik!

Efter en halvtimme eller så dök allas vår Johnny Thunders in på scenen, och några andra fick lämna den. Och för en gångs skull gjorde Johnny faktiskt en mycket lyckad spelning och verkade också vara på gott humör! Han var inte alltför påtänd vad vi kunde se. Bandet öppnade med ”Do You Love Me” och körde sen låtar som ”Pipeline”, ”Green Onions”, ”Chinese Rocks” och ”Born To Lose”. Alltså samma låtar som han kört sedan han var här på skandalturnén förra året. Men Johnny har ju varit en flitig gäst i Stockholm den senaste tiden och The Eye har sett honom fem-sex gånger sedan Underground 1982, som var den i särklass sämsta spelningen, men också den mest magiska! ”Johnny kommer strax”, sa Undergroundfolket efter en timmes försening. ”Nu kommer Johnny strax”, sa dom efter två. Och sen kom han ju faktiskt… och Jerry Nolan på trummor och Billy på bas gjorde vad dom kunde för att det inte skulle bli total katastrof. Annars var den bästa spelningen hittills nog den på puben Jacob Oscar i Södertälje i somras. Tyvärr är Jonny oftast för påtänd för att det ska bli bra, men som sagt på Garage var han i fin form. Efter giget sa Neon Leon att det kändes som att lira på en klubb i New York och det är ju fint betyg!

Lite snack med Billy Rath i logen efter giget

Eye: Vad sysslar du med nuförtiden förutom att spela med Johnny?

Billy: Rosa Körberg och jag har startat ett band som heter Dazzle, vi skriver allt material själva, det är en blandning mellan rock och reggae. Vi har vår första spelning nästa vecka i en liten stad som heter Nyköping, känner du till den lilla staden?

Eye: Visst, det är en håla.

Billy: Okej. Vi kommer i alla fall att spela i Stockholm någon gång i början av 1984. Jag spelar bas och sjunger, Rosa sjunger och lirar gitarr och så är det Madhouse-Gabbe på gitarr och så sax och trummor.

Eye: Har ni nån skiva på gång?

Billy: Ja, i februari hoppas vi att det kommer en platta.

Eye: Så snart?

Billy: Ja… vi hoppas det.

Eye: Du bor i Sverige nu?

Billy: Ja, vid Gullmarsplan med Rosa, vi är sambos ha ha ha.

Eye: Det verkar som alla New York-rockers ska bo i Stockholm; du, Johnny Thunders, Jerry Nolan och Neon Leon, varför då?

Billy: Thats for med to know and you to find out.

Eye: Okej, det var enkelt, det har säkert med brudar att göra. Du har spelat med Johnny Thunders sedan 1975 i Heartbreakers då Richard Hell lämnade bandet, berätta vad du gjort mer?

Billy: Jaa, det är en massa, men 1980 spelade jag med Iggy Pop på hans Soldier-turné. Det var väldigt intressant och roligt, men Iggy var ganska svår att jobba med… Efter den turnén vilade jag upp mig rätt ordentligt, min hälsa var riktigt dålig ett tag då, och Johnny var så nerknarkad att det inte gick att jobba med honom då. Han är mycket bättre nu. Jag började spela med honom för lite mer än ett år sedan.

Eye: Det var en bra spelning ikväll, och den i Södertälje på den där bisarra puben i somras var också bra, men dagen efter på Kolingsborg var inte speciellt lyckad.

Billy: Ja det var förskräckligt. Johnny var alldeles för full.

Eye: Bara för full?

Billy: Det kanske var lite annat också… Det kunde i alla fall blivit en suverän konsert och publiken var ju helt tokig!

Eye: Jag träffade Johnny på Ritz för ett tag sedan och han sa då att han tänkte spela in en platta med Iggy som skulle heta ”Fun Alone”, ligger det nån sanning i det?

Billy: Jag vet inte, jag har inte hört det förut, men man vet ju aldrig, men det låter som ett kul projekt! Vi ska göra en mindre Sverigeturné nu, och jag tror det kommer att bli Johnnys bästa på mycket länge, han är i väldigt bra form nu. Han har drogerna under kontroll, istället för att drogerna har kontrollen över honom, men jag tror aldrig att han kommer att sluta knarka. Jag känner honom väldigt bra eftersom vi känt varandra så länge. Vi älskar varandra, men när det blir för mycket droger så är det väldigt jobbigt att leva och jobba med honom. Men han är fortfarande en av de allra bästa gitarristerna som finns!

Eye: Vilka band tycker du bäst om nu?

Billy: Jag gillar bra musik, inga speciella grupper. Jag tycker om Capital Rockers; jag har arbetat tillsammans med dom och producerat en skiva med dom. Annars gillar jag reggae mycket. Jag jammade med Tony Ellis för ett tag sedan, det är ju en grymt cool katt! Det var verkligen kul!

Eye: Okej Billy, tack för pratstunden, och lycka till med spelningen i Nyköping i veckan!
Billy: Tack tack, ha en trevlig kväll killar.

-----------------

Tillbaka

-----------------

Hem

-----------------

© The Eye Production 2010