The Eye #2 1984

----------------

Shake some action med Wilmer X

Intervju i Stockholm 1984

Text: Micke Herrström & Henrik Weston

The Eyes dynamiska reportageteam snodde till sig Thomas Holst efter en svettig spelning på Ritz i Stockholm. Thomas Holst är lead gitarrist i ett av Sveriges skitigaste, slamrigaste och bästa rock `n` roll-band, nämligen Wilmer X.

Eye: Vilka band lirade du i förut?

Holst: Kommissarie Roy. Sticky lirade tidigare i Kriminella Gitarrer som var Sveriges första och största och enda och bästa punkband! Hör ni det jävla Stockholmare!! (Skratt).

Eye: Vad har ni för framtidsplaner, ska ni utomlands nåt?

Holst: Jaa, det är kanske nåt på gång nu, det skulle vara jävligt roligt. Nisse sa att han tänkte sjunga in några låtar på engelska, så vi får se vad som händer.

Eye: Skulle ni sälja fler plattor om nu sjöng på engelska? (senaste plattan har sålt 6 000 ex).

Holst: Nej det tror jag inte, kanske lite att vi sjunger på skånska, men ska man sälja riktigt med plattor måste man ha en hit.

Eye: Blev inte ”Blod eller guld” en halvhit i alla fall?

Holst: Jo, jag trodde, hoppades att nåt skulle hända då, den spelades mycket i radio. Men jag tror inte så många förstår sig på vår musik, det är för få som gillar slamrig rock `n` roll.

Eye: Ni har varit med i TV en del.

Holst: Mmm, men det har inte gett så mycket.

Eye: Är det kul att vara på turné med Wilmer?

Holst: Det är skitkul, men det är synd att vi ofta spelar på små discoställen där majoriteten sätter sig ner och väntar på att discot ska dra igång igen. Ungefär sju av tio spelningar är på såna ställen. I hela landet finns det kanske fem bra ställen att spela på där det alltid är järnet, Ritz är ett sånt plejs.

Eye: Försörjer ni er på det här?

Holst: tre i bandet gör det, jag försöker men det är förbannat knapert. Jag vill inte ha nåt jobb, det finns ingen annan mening för mig än att vara musiker, och förresten så kan jag inget annat…

Eye: Vad tycker du om att det är mode med låtsas-glamrock och töntar som Easy Action?

Holst: Åhh, fy faan, det vet jag inte om jag vill uttala mig om offentligt, men jag gillar det inte, det är liksom inte äkta för mig, bara massa påklistrat skit. Det märks direkt när en grej är fabricerad eller när det kommer från hjärtat. Att folk tror att det där är New York Dolls är beklämmande. Det gäller att vara ärlig och äkta.

Eye: Om du sätter på en skiva hemma, vad blir det då, du har ju New York Dolls på ryggen, är du uppväxt med dom?

Holst: Ja, faktiskt.

Eye: Storebrorsan såklart.

Holst: Nej. Det var väl ett halvår efter ”Too Much Too Soon” kom som jag kollade i Tiffany (dåtidens Okej, fast bättre) och jag tyckte dom såg jävligt balla ut. Sen fick jag reda på att Bibblan där jag bodde skaffat nya plattan av nån konstig anledning. Jag stack dit och lyssnade och tyckte bara WOW!!! Jag brukar skryta lite och säga att jag lyssnade på Dolls redan 1975, ha ha ha.

Eye: Vad tycker du om Johnny Thunders nuförtiden? Allt tjat om hans form och att det kommer tio plattor om året med samma låtar och så vidare.

Holst: Det är jävligt synd och tråkigt. Jag såg honom i Malmö i somras och det var otroligt bra! Mina polare som inte gillar honom bara stod och skrek.

Det blir tyst ett tag, plötsligt säger Thomas: Ähh fan, jag hoppas att det vänder snart, att klimatet vänder. Det är så jävla töntigt och jönsigt nu. Jag saknar KSMB och Ebba Grön, det är ingen som gör ”slå tillbaka”-musik längre, allt ska vara så tamt och snällt.

Eye: Är dina låtar ”slå tillbaka”?

Holst: Näe, jag ska egentligen inte sitta här och kaxa men Wilmer har aldrig varit ett band som tagit ställning. Jag skulle i och för sig vilja göra det, det blir liksom mer kraft om det är ”ta er i häcken” typ Clash. ”Tomma ord” och några låtar till innehåller väl ett ställningstagande.

Eye: Hur påverkar det bandet att även du skriver låtar?

Holst: Jag vet inte riktigt, det kan väl bli lite känsligt ibland, men materialet blir ju mer varierat och det är ju bra. Nu ska vi snart lira in en ny LP. Den ska bli fläskig och rå. Vi ska försöka få den att låta osvensk soundmässigt.

Intervjun börjat lida mot sitt slut, och Thomas Holst ber att få tacka alla för en helmaxad konsert. Thomas, det är vi som ska tacka! säger vi och trillar ut ur logen. Öhh Thomas, en sista fråga: Kommer Wilmer X alltid att spela skitig rock `n` roll?

Holst: Det kan ni ger er faan på!!

Resumé:
Wilmer X är rock `n`roll
Wilmer X är kul
Wilmer X är äkta
Wilmer X är skåningar

-----------------

Tillbaka

-----------------

Hem

-----------------

© The Eye Production 2010